Pralognan - Fransa (3. Bölüm)

L'Edelweiss

L'Edelweiss, Montagne de la Grande Val'in doğu yüzünde yer alan çok ip boylu bir rota. 6 ip boyu uzunluğunda, yaklaşık 250 metre, duvarın en dibinden zirvesine kadar uzanıyor. Zorluk derecesi D+, 5a. Bulunduğumuz bu büyük kaya bandı duvar tırmanışları için bir okul olarak kabul ediliyor. Bu 2. bölümde anlattığım La Balade des Joyeux Marmottons'tan bir gün önce çıktığımız, Fransa'daki ilk duvar tırmanışımızdı.

Burası bir okul, çünkü boltlar son derece sık yerleştirilmiş ve aralarındaki mesafe neredeyse her yerde aynı-yani zorluğa göre değişmiyor. Her iki metrede bir bolt var. Bu da bir sürü bolt var anlamına geliyor. Dolayısıyla son derece rahat, keyifli bir tırmanış yapıyoruz-çok uzun bir spor tırmanış.

Rotanın manzarası harika. Tırmanırken sağ tarafa baktığınızda ünlü Mont Blanc size eşlik ediyor. Öğrenmek, keyfini çıkarmak ve eğlenmek için harika bir rota.

Ne yazık ki 'tenaya ra' tırmanış ayakkabımın sağ tekini son ip boyunda emniyet alırken düşürdüm :(

Sağ ortada duvar görünüyor.
Daha yakından.
Bu kaya bandında yedi adet uzun rota var. Bazıları duvarın ortasında biterken bazıları en tepeye kadar ulaşıyor. Burası da oldukça popüler görünüyor. Biz geldiğimizden beri üç başka ekip daha geldi.

Mont Blanc sağ ufukta.
Zirveden Mont Blanc manzarası.
Le ben.
Tabii bu güzel macera zirveye ulaştığımızda henüz bitmemişti. Bunu bilmiyorduk. İniş yolunda inek ve boğalardan oluşan bir sürü ile karşılaştık ve oldukça stresli anlar geçirdik. Sanırım onların bölgesine girdik. Başta çok umurlarında gibi değildi. Ancak her şey genç bir boğanın üzerimize doğru koşmaya başlamasıyla değişti. Bize fotoğraflarını çekerken uzun bir bakış attılar ve aniden tüm sürü üstümüze koşmaya başladılar. Biz de koşmaya başladık.

Deli dana!
Elektrikli tellerin (sürülerin sınırlarını belirlemek için bölgede kullanılan bir sistem) üstünden atlayarak kurtulduk. Sürü de tellere temas edince durdu. Fazla akıllı olmamaları iyi bir şey.

Via Faretta ve Pralognan

Bu, 1. bölümde de bahsettiğim Via Faretta rotası. Harika bir şelale ve manzara altında. İlk defa denedik ve kesnlikle çok eğlenceli. Ayrıca bir çok çocuk da tırmanıyor.
Rota
Suratınızda şelaleyi hissetmek
Via faretta'nın sonunda aşağı tyrolean traverse ile iniyorsunuz
Sanırım her şey bu kadar. Pralognan güzel bir yer. Gidin ve kendiniz görün. :)

^^

Yorumlar

  1. Cows are not purple, you tricked me.

    How close do you climb to the waterfall?

    YanıtlaSil
  2. you can see it from this photo http://1.bp.blogspot.com/-Nw3hU8-6umQ/UDqS7Y17oKI/AAAAAAAABTY/3jp3FhD9Th8/s1600/7.jpg
    it is 1-2 meters away.

    cows are purple, just play with hue-saturation in gimp, you'll see.

    YanıtlaSil
  3. There are no man in that photo, or I just can't see.

    Playing with hue-saturation is cheating.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Look up. You see the steel cables connecting two sides.
      Sorry for late reply.

      Sil

Yorum Gönder