Pralognan - Fransa (1. Bölüm)

Pralognan, Fransa'daki Vanoise bölgesinde yer alıyor. Burası yaklaşık 800 nüfuslu küçük bir kasaba. Kış ve yaz aylarında ise yürüyüşçüler, kayakçılar ve tırmanışçılarla dolup taşıyor. Eylül - Kasım arası ise nüfusun azaldığı ve yaşamın biraz daha yavaşladığı dönem. Bu güzel kasabada ve civar bölgelerde Hacettepe Tırmanış Salonundan değerli dostumuz Pierre'in konuğu olarak bir hafta geçirme şansımız oldu. Tekrar teşekkürler Pierre!

Bu sürede 4-5 değişik tırmanış bahçesinde spor tırmanış, 2 çok-ip boylu duvar çıkışı, Alp'lerde trekking, bir şelalenin yanında via-ferrata, çam ağaçlarının üzerinden Tyrolean geçişleri ve Alp ineklerinden (şu mor ineklerden ;)) kaçmak gibi güzel aktiviteler yaptık. Şimdi, detaylara bakalım:

Renkli Pralognan
Vanoise, alttaki haritada görüldüğü üzere güneydoğu Fransa’da, Lyon yakınlarında yer almakta. Burası Fransız Alplerinin bir ucunun bulunduğu bölge. Buraya ulaşmak için kullanabileceğiniz iki havaalanı var. Birisi St. Etienne, diğeri St. Exupéry. Biz St. Etienne’e (sadece Türkiye ve Portekiz’e çalışan küçük bir havaalanı) indik, ancak bu yolumuzu bir 150 km kadar uzattı. St. Exupéry daha iyi bir tercih. Ayrıca İtalya tarafından da gelinebilir.

Vanoise Bölgesi
Burada, Pralognan la Vanoise kasabasında dostumuz Pierre'in konukları olarak kaldık. Gördüğüm kadarıyla @gence isimli bir şirket burada turistler için kiralık evler-odalar sunuyor, internet adresi https://www.pralognan-agence.com/en/. Ayrıca çadırda da kalmak mümkün, ancak belli bir zaman limiti var. Burası oldukça turistik ve son derece küçük bir dağ kasabası. Bu civarda bulunan bir çok ufak kasabadan bir tanesi. Yazın tırmanış ve yürüyüş için kısın ise kayak için turistleri kendine çekiyor. Etrafınızda bir çok kayak pisti görmeniz mümkün (aslında düz ve boş olan her yer).

Pralognan la Vanoise
Yukarıda görüldüğü gibi kayalar kasabanın hemen dibinde başlıyor. Kısa bir yürüyüş sonrasındaysa İtalya’ya doğru Alplere giriş yapıyorsunuz. O tarafa geçmeden önce Pralognan’dan ve orada yapılabileceklerden kısaca bahsetmek istiyorum. Öncelikle ağustos ayında da olsak kasabada hava kimi zaman oldukça serin ve yağmurluydu. Kesinlikle polar, yağmurluk gibi şeyler gerekli. Kasabada bir çok tırmanış ve treking malzemesi ve kıyafeti satan dükkan var. Aradığınız her şeyi en kalitelisinden (ve pahalısından) bulmak mümkün. Ayrıca bazı teknik malzemeleri kiralayabileceğiniz yerler de var.

Pralognan Manzaraları
Etrafta rastladığınız yaşlı, genç herkesin sırtında bir çantası ve çoğunun elinde batonu var. Neredeyse hepsi teknolojik, rüzgar geçirmez, parlak renkli ceket ve pantolonlardan giyiyor. 

Pralognan, 5 dakikalık yürüyüş mesafesinde küçük bir kaya tırmanış bahçesine sahip. Burada kolay-zor, tek veya çok ip boylu bir çok rota var. Çoluk çocuk herkes tırmanıyor.

Pralognan'da Tırmanış
Burada tırmanmanın en güzel taraflarından birisi manzarası. Ağaçlarla örtülü yamaçların karsısında harika bir atmosferde keyifle tırmanıyorsunuz.

Pralognan’da yapılabilecek güzel şeylerden bir diğeri de Via Ferrata. Via Ferrata eskiden savaşlarda, askerlerin kayaları aşması için duvara çakılan demir basamaklar üzerinde yapılan meşhur bir tırmanış türü. Buradaki Via Ferrata rotası harika bir yere–otuz metreden dökülen bir şelalenin hemen dibine–açılmış. Üstelik bir de boşluk üzerinde harika bir yan geçiş içeriyor.

Pralognan'da Şelale Altında Via Ferrata
Via Ferrata bir tyrolean traverse ile bitiyor. Bu, çelik tel üzerinde daha yüksek bir noktadan daha alçak bir noktaya yer çekimi ve makaralar yardımıyla yapılan bir yan geçiş. Çam ağaçlarının üzerinden 400 metre kadar kaydıktan sonra yere inmek için iki kere daha böyle bir geçiş yapıyorsunuz.

Tyrolean Traverse ve Via-Ferrata'da Yan Geçiş
Bunların dışında, arabayla yarım saat mesafede bir çok farklı kaya tırmanış mekanı var. Bunlardan Champagny, La Fraiche, St. Leger’de tırmanma fırsatı bulduk. Bu tırmanış bahçelerinde bazı zor rotaların yanında, oldukça fazla kolay rota (V, V+ civarı) var ve rotalar genellikle Türkiye’dekilere kıyasla daha uzunlar, bolca ekspres lazım. Bu tırmanış bahçeleri genelde oldukça küçük yerler. Bunlardan St. Leger’deki eski bir madendi (veya tas ocağı) ve son derece keskin hatlara sahip oldukça geometrik bir yapıya sahipti (St. Leger aynı zamanda Adam Ondra'nın dünyanın ilk 9a+ flash tırmanışını yaptığı bölge). Rotalar bir kilisenin hemen yanında yer alıyor. Spot ışıkları sayesinde tüm gece tırmanış yapabiliyorsunuz. Dikkatimi çekenlerden bir diğeri de bu tırmanış mekanlarının tamamında aileler olmasıydı. Anne, baba, çocuk beraberce gelip tırmanıyorlar. Büyükler çocuklara “aman oğlum düşersin, ne gerek var” gibi cümleler kurmuyor, aksine emniyetlerini alıyorlar. Rotaların her birinin altına çivilenmiş, rotanın adının yazdığı bir plaket var. Bu plaketlerin rengine göre rotanın derecesini anlıyorsunuz (mavi kolay demek mesela).

St. Leger'de Kaya Tırmanışı

Kertenkele ♥  Tırmanış

St. Leger Haritası

La Fraiche ise Pralognan'da, merkeze 5 dakika yürüyüş mesafesinde. Bir kaç sektörden ve çok ip boylu da dahil olmak üzere pozitif-negatif bir çok rotadan oluşuyor. Oldukça da kalabalık. Bir seferinde bir öğretmen ve ufak kaya tırmanışçısı öğrencilerini gördük mesela. 5 yaşındaki çocuklar birbirinin emniyetini gayet güzelce alıyorlardı. Yağmurdan kaçarken bulduğumuz güzel 6c+'lık negatif bir rota da benim için günün ödülü oldu.

Prise Mobile, 6c+
Çocuklar Tırmanırken
Pralognan'da tırmanırken manzaranız bu

Biraz da Treking:

Yeşil, temiz ve güneşli ise biraz da kalabalık. Ve manzarası gerçekten harika. Baktığınız her yerde gruplarla, ailelerle, koşucularla, dağcı ve tırmanıcılarla göz göze gelmeniz mümkün. Bu coğrafyada yapılabilecek her türlü aktivitenin yapıldığından emin olabilirsiniz.

Arkada Grande Casse önde Aiguelle de la Vanoise (buna tırmandık) 
Grand Casse sağda
Geçit
Burası harika manzaralarla dolu, keşfetmeye değer harika bir bölge. Spor için de dinlenmek için de birebir. Bizim Aladağlar'dan farklı olarak kuraklıktan uzak, yeşil ve patikalar oldukça konforlu. 

2. Bölüm'de bu bölgede yaptığımız duvar tırmanışlarımızdan bahsedeceğim.

Yorumlar

  1. It is a beautiful place. The 'bridge', the view during climb, landscapes around trekking path, all are really nice. And scenery better in colour.

    I especially like the "Climbing in St. Leger" photo because of feeling of steepness.

    Alpine cow attack? Pics or it didn't happen!

    Also that is good you are improving, is "6c+ negative" a typo or does it mean easier than 6c+?

    YanıtlaSil
  2. negative means the angle of the climb.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder