Ay Dede (4)

Ay yakın ve de büyük bir gökcismi olduğu için çeşitli ilginçliklere sahne oluyor sık sık. gökyüzünde olduğu her an bir tutulma (eclipse) demek. tabi tutulma deyince hemen güneş tutulması düşünülmemeli. güneş de diğerleri gibi bir yıldız. eğer güneş tutulması sırasında güneş örtülüyorsa ve buna güneş tutulması diyorsak, ayın o an gökyüzünde olup da arkasındaki yıldızı göstermediği her an için de o yıldızın tutulması diyebiliriz. bunlardan en meşhurlarından bir tanesi, ilk kayıtta bahsettiğim pleiades'in tutulmasıdır. ben bu tutulmanın fotoğrafını çekmediysem de ikisini (ay ve kümeyi) oldukça yakın yakalamıştım.
Ekipman: Sony Mavica
Fotoğraf Bilgisi
: kayıp

daha fazlası için: http://www.spaceweather.com/e
clipses/gallery_01apr06.htm
bu kadarla bitmiyor bu tutulmalar(conjuction, occultation deniyor bunlara ingilizcede)
http://www.youtube.com/watch?v=ezcrsmU6gtk&feature=related burada çok güzel bir ay-satürn tutlması var mesela.
ay ile ilgili en sevdiğim fotoğraflardan birisi, gece ayın ağaçlarla dolu bir tepenin üzerinden doğmasıdır. ne kadar büyük olursa ay, çoğalan ağaç siluetleri de o kadar dramatik bir etki yapar. bunun için tepeye olabildiğince yaklaşın ama fazla dibine de girip açınızı kaybetmeyin. olabildiğince karşısına geçin. ve tepe diyorum(dağ değil) çünkü ayın yükselip de beyaz gözükmesini istemiyorum, sarı mavi turuncu renkler daha güzel bir etki yaratacaktır. ancak bir şeyi de unutmamak lazım. ay her gün başka yerden doğar. bugün çekmeyeyim yarın çekerim demeyin o yüzden. her gün biraz daha kayan ay, bir sonraki gün o tepeden doğmayabilir. bu sayfadaki Uğur İkizler fotoğrafları tam sevdiğim gibi http://www.gokbilim.com/forum/viewtopic.php?f=34&t=325&st=0&sk=t&sd=a&start=585
tabi ben renkli tercih ederim.

Ay doğarken:


Ekipman: Nikon d60, 55-200mm vr nikkor lens
Fotoğraf Bilgisi
: f/7.1, 55mm, iso-400, 1.3"

Yakından:
Ekipman: Nikon d60, 55-200mm vr nikkor lens
Fotoğraf Bilgisi
: f/7.1, 200mm, iso-400, 1/60"

son olarak da ay tutulmasından (ayın dünyanın gölgesine girmesi) bahsedip ay defterini şimdilik kapatmak istiyorum. eğer ki tüm tutulma safhalarını tek bir fotoğrafda birleştirmek istiyorsanız ve bunu ayın gerçek rotasında yapmak istiyorsanız (yani sonradan photoshopta istediğiniz fotoğrafı istediğiniz yere sürükleyip yapıştırmaya karşıysanız) bir miktar geniş açı lense ihtiyacnız var. tripoda zaten hep ihtiyaç vardır. kadrajınızı tutulmaının tüm safhalarını alacak şekilde ayarladıktan sonra makineye bir daha hiç dokunmayın. garantiye alayım diye 30sn de bir de deklanşöre basayım falan demeyin. 5-6dk da bir basmanız yeterlidir. ve son olarak da pilinizin dolu olduğundan emin olun. zaten uzun aralıklarla olan bu güzel olayı pilsizlik yüzünden kaydedememek kötü bir durum(benim başıma geldi bu tabi. daha sonra da çektiğiniz fotoları birleştirin bir fotoğraf işleme programında.
ben şahsen bu tarz bir fotoğraf çektikten sonra, bir dahaki tutulmada her safhayı tek tek ayı ortalayarak çekmeyi tercih ederim. daha sonra da bunları yan yana koyarım gimpte.
alttaki fotoğraf 16 ağustos 2008'de Ankara'dan.
Ekipman: Sony Mavica
Fotoğraf Bilgisi: kayıp, ama 10 fotonun birleşimi olduğu aşikar.


görüldüğü gibi ayın daha yarısı örtülmüştü ki pil bitti. ama zaten ay da ay değil beyaz bir bilye gibi, pürüzsüz bir top yine de öğretici. bunu elde ettikten sonra şöyle yazmışım notdefterime "makineyi sabit bırakıp ay yükseldikçe ve tutuldukça resmini çekip bilgisayarda birleştirmeyi böylece o klasik tutulma pozlarından birini yaratmayı düşündüm. dakika başı bir deklanşöre bastım. ancak daha tam maksimum tutulma olmadan pili bitti aletin. bilgisyarda birleştirdikten sonra anladım ki, dakika başı değil 5 dakikada bir deklanşöre basmalıymışım. ayrıca istediğim pozu elde etmek de gayet kolay ve zahmetsiz bir işmiş. fitswork'de resimleri üst üste bindir ve align etmek için hiç yıldız seçme." tabi geçen 1 yılı aşkın sürede fitsworkün bu iş için pek de iyi olmadığını düşünmeye başladım ki zaten fitsworkün asıl amacı da bu tarz fotoğraflar elde etmek değil.

Yorumlar