Besin maddeleri ve diyet

Diyet zor bir kelime. Yeme alışkanlıkları demek lazım.

Yok 21 günden sonra vücut alışırmış.

Alışmıyor, kandırıyor. 

Bu ne güzellik bak hele

Aynen şöyle diyor, bak 3 haftadır yemedin çok azimlisin harikasın ama eline ne geçti, kilo da vermedin enerjin de artmadı tüm problemlerin de geçmedi.. Yemenin bir zararı yok o zaman.

Ah o bağırsaktaki beyin. Bağırsağımın florası...


Ama, tırmanışta kilo mühim ben de ekstra 10 kiloyla tırmanıyorum. Gene düşününce iyiyim he..

Neyse, 10 olmasa da 6-7 vermem lazım. BMI hesaplarına göre benimki 26.1. Overweight yani. Ancak 5 kilo verirsem normal sınıra geliyorum.


Peki araştırdık baktık pro tırmanıcıların (ya da tırmanışçı bilemiyorum) BMIsını ne gördük? Chatgptye yazdıralım:

  1. Adam Ondra: BMI 22.8
  2. Alex Honnold: BMI 20.7
  3. Chris Sharma: BMI 22.1
  4. Lynn Hill: BMI 21.9
  5. Tommy Caldwell: BMI 21.5
  6. Sasha DiGiulian: BMI 20.3
  7. Catherine Destivelle: BMI 19.9
  8. Wolfgang Güllich: BMI 21.3
  9. Fred Nicole: BMI 21.8
  10. Alex Puccio: BMI 19.7

Üstelik bunlar güncel competitive tırmanışçılar bile değil artık, hepsi eski toprak. Yeni nesil yarışan tırmanışçılarda zaten 18-19lara düşüyor ve tırmanış ile yeme  bozukluklarının oldum olası beraber tartışılan konulardan biri olması zaten kilonun tırmanıştaki önemini gösteriyor. Yarışmalara belli BMI altının kabul edilmemesi bile gündemdeydi ama sonra noldu bilmiyorum.

Lynn Hill boy problemi yoktur güç problemi vardır diyordu, ve haklı da.. Tabii güç ile kilo arasında bir orantı var haliyle.

Bana gelirsek, ben 5 kilo verince 24 küsür oluyorum yani...eating disorder felan düşünmeme gerek yok galiba...

Demem o ki resmen weighted west ile idman yapıyorum. Gerçi ne idmanı? Haftada 2-3 gün günde 1, 1.5 saatle idman mı olur?

Ama işte onu diyorum gene iyiyim. 3 ay düzenli tırmanışla gene 1-2 7a yapabilir konuma geldim indoor gymde.

Sıkıntı ne? Tatlı, abur cubur ve dahi hayatın manasızlığı. Yiyen de öliii yemiyen de ölii diyordu Maraşlı Tosun Baba, onun videolarını izlemiş olmam bile hayatın manasızlığına delil.

Neyse komşu, tırmanış güzel. Spor anlamında tek fiziksel aktivitem az sayıda tırmanışla tıklım tepiş gymde geçen birkaç saat olmamalı. Koşu belki, kettlebell kesin. Kettlebell diyince parantez açarım bak bayılıyorum bu girya olayına. Lakin pahalılar. Ama uzun süre yaptım ve demem o ki herkes yapmalı ağır ya da hafif. Hem de seksi aletler.

İlk aşamada hedefim tatlıyı azaltmak, unprocessed food (real food) yemek, balığı artırmak, proteini biraz artırmak, abur cubur vari şeyleri uzak tutup vücudun acıkmasını sağlamak refreshlemek. Şimdi düşünüyorum kahve içmek vs bunlar vücut isteyince hak edince güzel şeyler. Ama kahve iç üstüne dondurma yala noldu? kahveden de bişi anlamadık. Diyet kişisel bişey, kendin anlıyorsun zaten doğru yapıyor muyum yapmıyor muyum. Bakalım ama iş zor. Marketteki her şey bağımlılık yapıcı. Zor zamanlardayız.

Yorumlar